Architecture

Education

Stone Creek Elementary School

The design intent of the new Derby Stone Creek Elementary was to have light-filled, dynamic spaces that offer flexible learning opportunities throughout. A central hub includes administrative offices, a cafeteria with outdoor dining space, and a gym that also serves as a storm shelter. Two classroom wings with 12 classrooms on each wing radiate out from the central hub, with breakout rooms shared between every other classroom. Skylights illuminate hallways that are sized to function as learning spaces. A Learning Hub, found at the end of each classroom hallway, creates bright spaces for learning, collaborating, and reading.

Security of students and staff was a high priority, and the design reflects this with safety features such as cameras, locked vestibules, intruder locks, and locations for sheltering in place. Interior finishes include playful wall graphics, furniture, carpet, and tile. The exterior building materials include metal panel, glass, brick, and stone that coordinates with the Stone Creek neighborhood.